Afganistan din nou!!!

crucearecent am trecut pe la Riscanovca, si spre surprinderea mea am descoperit un monument, pe care-l vedeti in poze. La inceput nu am inteles in cinstea cui a fost inaltat, crucea m-a facut sa ma gindesc la ceva legat de crestinism. Apoi am descoperit ca intreg complexul memorial compus din trei piese: “piatra lui Voronin”, fata care plinge si coroana de spini si crucea, a fost ridicat in memoria soldatilor cazuti in Afganistan intre 1979-1989, si asta m-a lasat intr-o stare perplexitate complecta.

obiectiile mele sunt urmatoarelea:

– care a fost motivul pentru care piatra cu numele celor care au participat la constructia complexului (eu o numesc “piatra lui voronin”) contine numai un singur nume – Voronin, restul fiind enumerarea de institutii fara de personalitate. Ai impresia ca e ansamblul lui Voronin.

– ce are cununa de spini si crucea in comun cu razboiul din Afganistan?! Razboiul nu a fost in nici un caz un razboi pentru credinta, a fost un razboi de cotropire si de subjugare a unui stat liber. Iar cei care au murit acolo nu urmareau niste scopuri crestine in nici un fel. Ar trebui de memorat memoria soldatilor cazuti si nu razboiul in sine. Ori la noi s-a incercat o “crestinizare” a razboiului si o martirizare a celor cazuti.

– panourile informative lasa de dorit:( Incepind cu inscriptia “StandArt”, care este un logotip comercial si de publicitate, si deci nu-si are loc aici. (adica daca te gindesti ca ), trecind prin datele incorecte despre durata razboiului: 27 decembrie 1979 – 15 februarie 1989, adica 9 ani, 1 luna si 19 zile, si in nici un caz 9 ani 11 luni si 19 zile cum e scris pe unul din panouri. O fi o eroare minora, dar totusi complexul a fost inaltat cu “binecuvintarea” lui Voronin si de intregul Guvern, si cind in colo o asa gresala! O gramada de oameni care nu stiu matematica!!

Ma intreb daca e numai una, sau poate mai sunt si altelea?! Poate chiar ansamblul comemorativ o fi o alta greseala?! Nu stiu, dar am inceput sa am 10 ani de razboi!!indoieli si niste ginduri subversive!!piatra lui voronin

O părere la “Afganistan din nou!!!

  1. Am observat si eu ca acele panouri tind sa fie folosite ca spam, pentru a promova “StandArt”.

    “Piatra lui Voronin”? Prima data aud de asa ceva; cred ca a vrut si el sa lase o urma, sarmanul.. Nu isi da seama ca indata ce scapam de el, in istorie va ramine ca o pata de rusine, si nu ca un om care va fi mindria tarii.

    Despre durata razboiului; poate intr-adevar a durat 11 luni? Spre exemplu, a trecut ceva vreme de la momentul incheierii oficiale, pina la momentul in care ultimul ostas a parasit teritoriul tarii invadate. Si in acelasi timp, diferenta dintre “1 luna” si “11 luni” pare suficient de mica incit sa presupunem ca e o eroare de tipar sau lipsa de atentie (nu e prima oara, daca ai observat, in denumirile statiilor din orassunt destul de multe erori).

    Despre simbolurile religioase, eu am presupus ca asta se face pentru “linistea sufletelor cazute”, si nu pentru ca razboiul avea “nuante religioase”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.